Odp: Przypala się mleko

robaczek napisał(a): Macie jakiś pomysł jak zapobiec przypalaniu się mleka? Co je gotuję to muszę szorować garnek, bo się od spodu przypali :/

Babcia radziła żeby w takiej sytuacji w garnku ugotować ziemniaki. Prawdopodobnie coś się w tym garnku przypaliło.

Odp: Placuszki z owocami

robaczek napisał(a): Jak robicie placuszki z owocami to lepsze do tego celu są owoce świeże czy mrożone?

Zgadzam się. Swoją drogą najbardziej lubię z truskawkami, borówkami i bananami Z porzeczkami też są smaczne ale lepiej użyć świeżych niż mrożonych bp mrożone przynajmniej mi się przypalały.

Odp: Mycie mięsa

biedroneczki napisał(a): Jak mrozicie jakieś mięso to myjecie je przed zamrożeniem czy mrozicie takie nieumyte mięso?

Ja przed mrożeniem mięsa nie myję. Nie wiem czy to dobrze czy źle. Tak robiła moja babcia i robi moja mama.

Odp: Dzień matki

robaczek napisał(a): Co planujecie dla swoich mam z okazji ich święta?

My z mężem nasze mamy zaprosiliśmy na obiad i deser. Obie mamy dostały też kwiaty i czekoladki, które uwielbiają

Odp: Biszkopt

robaczek napisał(a): Co zrobić żeby biszkopt mi nie opadał? Pięknie wyrośnie i wszystko jest cacy aż minie 5 minut od wyjęcia z piekarnika. Opada tak strasznie że wygląda jak połowa tego co wyjęłam a czasem nawet mniej. Nie jest zakalcem ale jest strasznie niski. Macie jakiś patent na nieopadanie biszkoptów?

Pewien patent jest. Nie wiem czy skuteczny bo z niego nie korzystam ale moja rodzina testowała i ponoć działa. Po wyjęciu biszkopta z piekarnika rzuć go z około 30 cm na ziemię. Tylko nie do góry dnem formy Jak trzymasz blachę z biszkoptem tak nim uderz w ziemię.

Plama z żywicy

Moja księżniczka usiadła na ławce, na której była żywica. Na sukience ma mega plamę czym ją zmyć? Da się to zrobić czy sukienka na straty skazana?

Odp: Naleśniki

robaczek napisał(a): Jak robicie naleśniki to robicie je na samym mleku, czy też może na wodzie mineralnej, czy gazowanej? A może pół na pół?

U mnie różnie. Głównie mleko z wodą gazowaną. Tak mniej więcej pół na pół.

Odp: Rabarbar

biedroneczki napisał(a): Która odmiana tej rośliny jest najlepsza?

Ja tam kocham wszystkie odmiany tej rośliny Do pieczenia używam tego co ma takie ładnie różowe łodygi.

Odp: Odp: Kukurydza z puszki

Bardzo Wam dziękuję za te pomysły. Teraz kukurydza będzie wykorzystana na więcej sposobów

Odp: Odp: Mokre ciasto z rabarbarem

Bardzo dziwne, że przy cieście z rabarbarem takie komplikacje były. To dość twarde łodygi i nie ma w nich soku jak np. w truskawkach. Miałaś tylko rabarbar czy jeszcze jakieś owoce?