Odp: Tortownica

ciasteczka napisał(a): Jak zabezpieczyć tortownicę żeby wlane do niej ciasto nie uciekało spodem? Problem jest przy sernikach. One zwiewają aż miło. Przy biszkoptach tego nie zauważyłam.

Możesz dać podwójną warstwę papieru do pieczenia. Tylko musi być równa inaczej będziesz miała fale.

Odp: Odp: Bezy

  • Forum: Bezy

biedroneczki napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Jakiego cukru używacie do robienia bez? Jak robiłam ostatnio to mimo iż ubijałam białka z cukrem długo na bezach widać było kryształki cukru. Co zrobić żeby się to nie powtórzyło?

Może za krótko miksowałaś?

Właśnie miksowałam tak jak zawsze, a cukier się nie rozpuścił :/

Odp: Odp: Wytrawne nadzienie

misia5 napisał(a): robaczek napisał(a): Jakie nadzienie wytrawne będzie idealne do kruchych babeczek?

Może pasty jajeczne? Można też użyć makreli wędzonej ale to raczej nie na jakieś aromatyczna pasta więc może być ciekawie na jakiejś imprezie


O tym samym pomyślałam Kiedyś w takich babeczkach podałam jajecznicę

Odp: Odp: Odp: Ciasto drożdżowe

Mnie po ciepłym drożdżowym od razu boli brzuch więc unikam takiego ciasta. Wolę zimne

Odp: Ciasta z truskawkami

biedroneczki napisał(a): Jakie są Wasze ulubione ciasta z truskawkami? Bez jakiego ciasta nie wyobrażacie sobie sezonu truskawkowego?

U nas szybko znika ciasto ucierane z truskawkami i chyba ono jest naszym numerem 1

Odp: Przekąski meczowe

ciasteczka napisał(a): Jakie szybkie przekąski polecacie na meczowe emocje?

Może koreczki? Fajne są z mięsnymi kuleczkami. Do tego różne sosy

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas też pogodowe szaleństwo. Jak nie leje, to gradem wali, a za chwilę słońce przypieka.

Czosnek

Jak się pozbyć zapachu czosnku z deski? Kroiłam na drewnianej desce całą główkę czosnku i niestety został zapach na niej. Ni jak teraz zrobić na tej desce coś innego.

Groszek i fasolka

Co może powodować znikanie dopiero co wyrośniętych fasolek szparagowych i groszku cukrowego?

Odp: Odp: Przypala się mleko

Polpal napisał(a): Spróbuj starej metody - wlej do garnka trochę wody, tyle tylko aby było dno zalane wodą i zagotuj. Jak się woda będzie gotować to wtedy wlej mleko do garnka z tą wodą i gotuj.

Faktycznie. Zapomniałam o tym sposobie On jest chyba najlepszy