Odp: Zła ilość punktów
- Forum: Zła ilość punktów
Opis za krótki. Każdy opis pod zdjęciem ma mniej niż 50 znaków, jak będziesz miał 50 lub więcej to ci się wyświetli Zapunktowane!
Staż w Gotujmy: 4940 dni
Miasto: Spokane, Washington State, USA
Opis za krótki. Każdy opis pod zdjęciem ma mniej niż 50 znaków, jak będziesz miał 50 lub więcej to ci się wyświetli Zapunktowane!
Papaja napisał(a): u mnie w tym roku biała marchem w ogrodzie wyrosła zmieszana z pomarańczową przypuszczam że nasionka były mieszane
Tak z ciekawości bo to jest wątek z ciekawostkami - w tym roku w styczniu?
Dla tych, którzy nie wiedzą - w Stanach największym świętem jest Thanksgiving - Dzień Dziękczynienia, Święto Dziękczynienia. Jest ono obchodzone w czwarty czwartek listopada a w Kanadzie w drugi poniedziałek października i indyk jest obowiązkowy, pieką też całą szynkę i jest kilka dodatków ale nie tak wiele jak by się wydawało. Jednym z tych dodatków to zapiekanka z fasoli, którą bardzo polecam https://gotujmy.pl/zapiekanka-z-zielonej-fasoli,przepisy,120485.html
Boże Narodzenie tu to głównie ozdóbki i światełka choinkowe poukładane na wszystkim - całe domy są owijane w te światełka i tak jak to widać na filmach to żadna przesada - tak jest w rzeczywistości. Robią też indyka i szynkę albo kaczkę czy gęś plus kilka dodatków - nie tak jak w Polsce ale jak to mówią - co kraj to obyczaj.
Thanks, dzięki.
Now, isn't it better? No i co, nie lepiej tak?
Dlaczego napisałaś "W kraju w którym mieszkają"?
To żaden wstyd napisać gdzie kto mieszka.
Np. ja mieszkam w USA w mieście o nazwie Spokane w stanie Washington, niewielu tu Polaków i z tego co widzę to jest ta potrzeba utrzymania polskości bo już w następnym pokoleniu może ta polskość zaginąć i często się to zdarza gdy nowe pokolenie odejdzie na swoje.
Albo prostsza wersja
In a blender pulse together w blenderze na pulsie wymieszaj razem
one ripe avacado 1 dojrzałe awokado
one clove of garlic 1 ząbek czosnku
2 T of parsley 2 duże łyżki zielonej pietruszki
2 T of lemon 2 duże łyżki soku cytryny
salt, white pepper sól, biały pieprz
Blend. Zmiksuj.
Add while running 2 T of olive oil. Podczas miksowania dodać 2 duże łyżki oliwy
This was the recipe as is Taki był przepis
I added 1 T of yogurt Ja dodałam 1 dużą łyżkę jogurtu
Awesome dressing Fantastyczny dressing/sos
Czy ten sos wyglądał jak ten na zdjęciu?
Znalazłem przepis na coś co się nazywa Green Goddess Dressing Sos Zielona Bogini
Green Goddess Dressing
(adapted from Bon Appetit May '09)
5 oz ripe avocado
3 T champagne vinegar
1 clove garlic, minced
1 t lemon juice
1/2 t lime juice
1/4 t sugar
3/4 c extra virgin olive oil
1/4 c heavy whipping cream
3 T fresh Italian parsley, chopped
2 T fresh tarragon, chopped
2 T fresh cilantro, chopped
1 T fresh basil, chopped
1 T shallot, chopped
salt & pepper
Blend the first six ingredients in a food processor into a purée. While processing slowly add the olive oil. Blend well. Pour into a bowl or storage container. Whisk in the cream & then add the herbs & shallots. Season with salt & pepper. Chill for a couple of hours before serving. Whisk right before serving.
Najprawdopodobniej awokado. Był ten sos koloru awokado?
„Czarodziejska łyżka oleju”
Z frytownicy Actifry
wszystko pyszne - ale raj!
Tak smacznie, pięknie i zdrowo,
i całkowicie domowo.
A jedna łyżka oleju
wystarczy, mój dobrodzieju.
Smaży frytki i banany,
ryby, kury, bakłażany.
Wieczór, rano czy w południe,
szybko, łatwo, niezawodnie.
Za wygodę bez udręki
marce Tefal duże dzięki.
Zewa, w wyszukiwarce, np. Google, wpisz słowo albo całe zdanie - ja wpisałem "gotowanie na parze" i wyszło 175 000 rezultatów
Znalazłem też to: Uwaga przy gotowaniu krupniku (kasza), zapchał się zawór z powodu piany, którą tworzy kasza. Musiałam wstrzymać gotowanie i oczyścić zapchany zawór.
Czas gotowania: Tabela gotowania w szybkowarze w minutach w ilości 500 g.
1/MIĘSO WOŁOWE
1.1 Pieczeń duszona 25
1.2 Gulasz 20
1.3 Pieczeń 15
1.4 Klops 10
1.5 Rolada 20
1.6 Pieczeń z dzika 30
1.7 Ozór 40
1.8 Bitki 30
2/MIĘSO WIEPRZOWE
2.1 Pieczeń 20
2.2 Gulasz 20
2.3 Golonka 30
2.4 Żeberka 20
2.5 Wieprzowina gotowana 15
2.6 Flaki 15-20
Więcej tu http://www.jestempaniadomu.pl/index.php/2009/08/tabela-gotowania-w-szybkowarze-w-minutach-w-ilosci-500-g/