Zielony sos do sałatki to prosty i smaczny dodatek. Aby go przygotować, potrzebujesz świeżych ziół, takich jak pietruszka, koper i bazylia. Posiekaj zioła drobno i dodaj do miski. Następnie wlej olej roślinny, ocet winny, dodaj sól, pieprz i czosnek. Całość dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Możesz dostosować proporcje i składniki według swojego gustu. Gotowy sos przechowuj w lodówce, a przed podaniem ponownie wymieszaj.
Cześć! Niżej znajdziesz przepis na ten sos po angielsku. Ja wiem jedynie, że podstawowe składniki tego sosu to majonez, śmietana, szczypiorek, anchois, estragon, sok z cytryny oraz pieprz
Czy wiecie może, jak zrobić sos green goodies? W salad story mi smakuje chciałabym zrobić podobny w domu. Początkujaca ze mnie kucharka, dlatego byłabym wdzięczna za jakiś prosty przepis Dziękuje z góry!
Ja jakoś nie mam przekonania do tych sosów z torebki sproszkowanych,zresztą już sam skład pozostawia wiele do życzenia i są one nafaszerowane chemią,więc taka opcja na pewno odpada.
Paola
Obejrzałem ten filmik, ale ten sos jest zupełnie inny. Ten z tamtej restauracji ma raczej bardzo mało składników, i widać w nim tylko jeden rodzaj "zieleniny", bazylia chyba. Restauracja jest włoska, więc to bardzo prawdopodobne że przepis na ten sos jest włoski.
Polpal
Sos na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu jest kolorem zbliżonym, ale niestety jest za gęsty i za blady. Poza tym sos z tej restauracji jest minimalnie przezroczysty - nie jest tak przezroczysty jak olej, ale jakby mieszanka oleju z "czymś". Nie wiem czy awokado, to ten składnik, który oni tam dodają - szczerze, to wątpię w to, ale że wiele osób go sugeruje, to kupię go chyba jutro w sklepie, zrobię na jego bazie jakiś podstawowy sos i porównam smak. Dam znać..
zuzi
Kupne sosy w proszkach mają wiele różnych ziół, a w tamtym jest tylko bazylia (prawdopodobnie). Poza tym widać, że to "zioło" jest świeżo posiekane, a nie ususzone. Poza tym kupne sosy po wymieszaniu z olejem mają kolor przypominający kolor oleju (bezbarwno-żółty), a tamten jest iście zielonkawy, ale nie blady (pastelowy), tylko taki "żywy".
Chyba jednak muszę zrobić jego zdjęcie, bo widzę że to jednak jest trudna zagadka - a słowami trudno jest mi opisać jego wygląd, a smak tym bardziej. Przypomnę jeszcze wszystkim, którzy zdecydują się bawić w detektywa - sos nie ma żadnych kropeczek, gródek, nie wygląda jakby był "zwarzony" - jest jednolity (pomijając "okruszki" bazylii prawdopodobnie).
zmieniono 1 raz (ostatnio 10 gru 2011 19:54 przez pawelt)
Pierwsze skojarzenie: salsa verde.
Drugie skojarzenie: identyczne, a do tego stary włoski sposób na podkreślenie smaku ziół: jeśli dajesz bazylię, dodaj również pietruszkę.
Trzecie skojarzenie: jak wyżej, ale z programem "MamMaryla" na kuchni.tv, gdzie bazylię i cały sos przyrządzał Włoch ... ucierając zioła w moździerzu.
Konsystencja zupełnie inna, niż z blendera-po prostu nie jest tak idealnie gładki. Czuć i widać zioła.
zmieniono 1 raz (ostatnio 10 gru 2011 12:34 przez Paola)
Czytam twoje objaśnienia pawelt i dochodze do wniosku że ten sos to nic innego jak sos kamis-wystarczy kupić gotowe sosy z zielonymi przyprawami dodac oliwy, wymieszać i gotowe. W takich knajpach nikt nie patyczkuje się tylko kupuja gotowce bo taniej.
zmieniono 1 raz (ostatnio 10 gru 2011 12:18 przez zuzi)
Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Obserwuj wątekOdp: Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Marek999
Zielony sos do sałatki to prosty i smaczny dodatek. Aby go przygotować, potrzebujesz świeżych ziół, takich jak pietruszka, koper i bazylia. Posiekaj zioła drobno i dodaj do miski. Następnie wlej olej roślinny, ocet winny, dodaj sól, pieprz i czosnek. Całość dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Możesz dostosować proporcje i składniki według swojego gustu. Gotowy sos przechowuj w lodówce, a przed podaniem ponownie wymieszaj.
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Emi Lka
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
sonixo
Odp: Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
ewela24
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Malami666
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
SuperInterior_pl
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Obejrzałem ten filmik, ale ten sos jest zupełnie inny. Ten z tamtej restauracji ma raczej bardzo mało składników, i widać w nim tylko jeden rodzaj "zieleniny", bazylia chyba. Restauracja jest włoska, więc to bardzo prawdopodobne że przepis na ten sos jest włoski.
Polpal
Sos na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu jest kolorem zbliżonym, ale niestety jest za gęsty i za blady. Poza tym sos z tej restauracji jest minimalnie przezroczysty - nie jest tak przezroczysty jak olej, ale jakby mieszanka oleju z "czymś". Nie wiem czy awokado, to ten składnik, który oni tam dodają - szczerze, to wątpię w to, ale że wiele osób go sugeruje, to kupię go chyba jutro w sklepie, zrobię na jego bazie jakiś podstawowy sos i porównam smak. Dam znać..
zuzi
Kupne sosy w proszkach mają wiele różnych ziół, a w tamtym jest tylko bazylia (prawdopodobnie). Poza tym widać, że to "zioło" jest świeżo posiekane, a nie ususzone. Poza tym kupne sosy po wymieszaniu z olejem mają kolor przypominający kolor oleju (bezbarwno-żółty), a tamten jest iście zielonkawy, ale nie blady (pastelowy), tylko taki "żywy".
Chyba jednak muszę zrobić jego zdjęcie, bo widzę że to jednak jest trudna zagadka - a słowami trudno jest mi opisać jego wygląd, a smak tym bardziej. Przypomnę jeszcze wszystkim, którzy zdecydują się bawić w detektywa - sos nie ma żadnych kropeczek, gródek, nie wygląda jakby był "zwarzony" - jest jednolity (pomijając "okruszki" bazylii prawdopodobnie).
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Paola
Drugie skojarzenie: identyczne, a do tego stary włoski sposób na podkreślenie smaku ziół: jeśli dajesz bazylię, dodaj również pietruszkę.
Trzecie skojarzenie: jak wyżej, ale z programem "MamMaryla" na kuchni.tv, gdzie bazylię i cały sos przyrządzał Włoch ... ucierając zioła w moździerzu.
Konsystencja zupełnie inna, niż z blendera-po prostu nie jest tak idealnie gładki. Czuć i widać zioła.
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
zuzi
Odp: Zielony sos do sałatki - jak go zrobić?
Polpal
In a blender pulse together w blenderze na pulsie wymieszaj razem
one ripe avacado 1 dojrzałe awokado
one clove of garlic 1 ząbek czosnku
2 T of parsley 2 duże łyżki zielonej pietruszki
2 T of lemon 2 duże łyżki soku cytryny
salt, white pepper sól, biały pieprz
Blend. Zmiksuj.
Add while running 2 T of olive oil. Podczas miksowania dodać 2 duże łyżki oliwy
This was the recipe as is Taki był przepis
I added 1 T of yogurt Ja dodałam 1 dużą łyżkę jogurtu
Awesome dressing Fantastyczny dressing/sos