Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: WIĘZI RODZINNE

Prezes, bardzo Cię proszę, nie używaj cały czas wielkich liter, mam wrażenie, że na mnie krzyczysz

Odp: Odp: Tu serwis ganimy :|

Glumanda napisał(a): Hmmm.. a co bedzie z tymi, ktorzy beda mieli wiecej w minusie niz w plusie?
Ogolnie pomysl dobry.. Moze powinno sie go jeszcze troszke zmodyfikowac..np. ze po 3x wpadce.. osoba taka nie bedzie dostawala przez jakis czas wcale punktow na + ..ale to tez nic, skoro poprostu nie da zadnych przepisow to kara sie sama zniesie..
Myslimy dalej..
Po trzykrotnej wpadce to już chyba tylko banowanie bo ileż razy można tłumaczyć, że kopiowanie zdjęć i przepisów to zwykła kradzież praw autorskich?!

Odp: Tu serwis ganimy :|

Ja też popieram propozycję Tośka Nie można pozwolić aby kopiarze śmiali się nam wszystkim w nos! Uważam nawet, że powinno się dać możliwość wytłumaczenia "oskarżonym" bo, jak widzę, niektórzy użytkownicy mają też konta na innych portalach i blogach, nie zawsze pod tym samym nickiem...zresztą ja też ale myślę, że moderatorzy doskonale sobie poradzą - np. porozumiewając się z moderatorami z innych portali

Odp: Odp: Odp: Tu serwis chwalimy :D

aż pójdę sprawdzić bo uwierzyć trudno...

popatrzyłam tam i tu - z przepisów część poznikała, ale z artykułów jakoś nie...czekamy dalej

Odp: Odp: Tu serwis ganimy :|

Persik, narazie to raczej schodzi na "koty", niestety...
A jak Ci się nie podoba tutaj to zawsze możesz iść gdzieś, gdzie Ci będzie lepiej

Odp: Odp: Przepis na kolacje!

trudno doradzać menu na posiłek dla ludzi, których się nie zna, ale może ja zacznę a inni coś dopiszą
1. jeśli znamy gości dobrze to wiemy czego nie lubią albo nie jadają z powodów zdrowotnych czy przekonań - i takich rzeczy absolutnie nie podajemy
2. dostosowujemy menu do swoich możliwości kucharzenia - nie porywaj się na jakieś super danie jeśli masz niewielkie pojęcie o gotowaniu bo są marne szanse, że potrawa się uda i zniechęcisz się do dalszych prób - lepiej podać coś prostego, ale dobrze doprawić, ładnie podać...
3. trzeba pamiętać nie tylko o jedzeniu, ale także o przygotowaniu samego stołu - nawet kanapki podane na ładnych talerzykach, z serwetkami, obrusem, kwiatkami na stole, będą smakowały lepiej
4. przemyśl już kilka dni wcześniej co masz zamiar przygotować, zaplanuj zakupy - pamiętaj, że zawsze może się zdarzy iż nie kupisz danego dnia jakiegoś świeżego produktu więc dobrze mieć jakiś alternatywny plan i awaryjne menu
5. przeczytaj dokładnie przepisy na potrawy, które chcesz przygotować - jeśli coś trzeba albo można zrobić dzień wcześniej (np. zamarynować mięso) - zrób to


na razie nic więcej nie przychodzi mi na myśl, ale zaraz na pewno któś inny pomoże

Odp: Odp: Wątek grzybowy.

Sarenko, nie zaryzykuję stwierdzenia na 100% czy grzyb jest dobry do zjedzenia, wybacz wygląda, tak jak mówiłam, na borowika - w Polsce wrzuciłabym go do gara, ale zawsze jest ryzyko, że na Wyspach rośnie jakiś "drań", którego lepiej nie konsumować...