Co z zakalca?
- Forum: Co z zakalca?
Robiłem dzisiaj murzynka. Niestety wyszedł zakalec. Co mogę zrobić z tego ciasta, żeby go nie wyrzucać? Może uda się uratować to co zepsułem. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Staż w Gotujmy: 4762 dni
Miasto: -
Robiłem dzisiaj murzynka. Niestety wyszedł zakalec. Co mogę zrobić z tego ciasta, żeby go nie wyrzucać? Może uda się uratować to co zepsułem. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
My na nasze przetwory kupujemy naklejki. Jakoś nie mam specjalnych zdolności dekoratorskich
Dzięki za linki do tych przepisów. Już więcej żadne ciasto nie wyląduje w koszu W końcu wykorzystam każdy najmniejszy okruszek i kawałek ciasta Będzie uczta
W jakiej temperaturze piecze się bezy? Pytam, bo po raz kolejny wyszły mi "ciemne". Jeszcze nigdy nie zrobiłem śnieżnobiałych, zawsze wyglądają jakby się przypiekły.
Nie tak dawno temu, bo zaledwie wczoraj moje oczy ujrzały taką nazwę ciasta ( wytnę jedną literkę co by nie było, że używam brzydkich słów ) Nazwa przepisu brzmiała "D.pa pawiana" Pojęcia nie wiem czemu, bo ani trochę to ciasto jej nie przypominało. Pomysłowość ludzi nie zna granic.
Macie jakiś patent na przeźroczyste kostki lodu? Próbowałem chyba wszystkiego. Gotowanej wody i źródlanej, nawet gazowanej i takiej średnio zmineralizowanej. Zawsze kostki są matowe. Co zrobić żeby były przeźroczyste?
Pamiętam z dzieciństwa te gry. Graliśmy w nie w szkole na przerwach Były zaciekłe pojedynki Graliśmy o gumy Donald i Turbo Pamiętacie te gumy Ja na samo wspomnienie czuje ich zapach i smak
Jak zrobić dżem morelowy taki jak w sklepach? Jak robiłem bez ulepszaczy wychodził taki brudny pomarańczowy szczerze mówiąc nieciekawy i bardziej odstraszający. A jak dodam cukier żelujący to jest lepiej, ale i tak nie wygląda tak jak ten ze sklepu. Macie jakiś pomysł co zrobić, żeby dżem wyszedł taki jak sklepowy?
Nie wiem jak u Was ale u nas zaczął się sezon na grzyby. W lesie pełno tego dobra. Człowiek boi się, że na jakiś wejdzie Jakie grzyby najczęściej zbieracie, a jakich unikacie? Ja unikam zbierania kani bo szczerze mówiąc boję się, że się pomylę z muchomorem. Uwielbiam za to zbierać kurki, maślaki, podgrzybki, borowiki, kozaki zwłaszcza te czerwone Marzy mi się znalezienie rydza, ale u nas ich nie widziałem. Może kiedyś w innym lesie mi się to uda.
Mmmmmm. Jeden post przeczytany i całkowity powrót do dzieciństwa Jako dziecko często jadałem ten przysmak. Niestety minęły od tego czasu całe lata. Już tak dawno go nie jadłem, że zapomniałem jak smakuje. Moja babcia robiła genialny. Był tak jak piszesz mega delikatny i puszysty. Jak się teraz rozmarzyłem