Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas mroźnie się zrobiło. Niby słonko ślicznie świeci, ale wiatr zimny i w nocy na minusie.

Kuchnie świata

Jaka jest wasza ulubiona kuchnia świata? Macie taką, do której wracacie często i z sentymentem? My uwielbiamy tradycyjną kuchnię włoską. Staramy się ją odtworzyć w domu, ale co włoskie to jednak włoskie

Marchew

Kupiłem ostatnio na targu ładne marchewki. Jak dotarłem do domu były czarne Co się mogło stać?

Piernik i pierniczki

Kiedy zarabiacie ciasto na piernik długo dojrzewający i pierniczki?

Gruntowe czy szklarniowe?

Które ogórki Waszym zdaniem są lepsze na mizerię? Gruntowe czy szklarniowe?

Odp: Galaretka bez cukru

robaczek napisał(a): Gdzie kupię galaretki bez dodatku cukru? Kiedyś były wszędzie, a teraz nigdzie ich nie widzę

U nas są we wszystkich marketach.

Odp: Zielone ziemniaki

lukrowanepierniczki napisał(a): Co takiego jest w zielonym ziemniaku, że nie można go zjeść?

"Gdy ziemniaki zielenieją, oznacza to, że wydziela się w nich solanina – substancja, która w wysokich stężeniach jest silnie trująca. Wyznacznikiem jej występowania jest zielony kolor. Solanina naturalnie występuje w niedojrzałych pomidorach czy papryce. Także w ziemniakach, jednak w znikomych ilościach. Jej stężenie wzrasta, gdy ziemniaki przechowywane są w ciepłych i jasnych pomieszczeniach. Z tego powodu dobre ziemniaki źle przechowywane mogą zmieniać kolor i stawać się coraz bardziej toksyczne. Jeśli zauważycie, że ziemniak jest zielonkawy pod skórką, to znaczy, że stężenie solaniny wzrosło. Najwięcej solaniny zawiera się w skórce i w kiełkach, czyli najbardziej zielonych częściach warzywa. Nie oznacza to jednak, że jeśli obierzemy ziemniaka i pozbawimy go zielonych elementów, jesteśmy bezpieczni. Trudno ocenić ile solaniny jest w samej bulwie. Najbezpieczniej jest zrezygnować z jedzenia takich ziemniaków." - kopia z jednej strony internetowej.

Masa krówkowa

Mam puszkę masy krówkowej, która została mi z Wielkanocy Macie pomysł do czego ją wykorzystać? Mazurek raczej odpada

Fasolka szparagowa

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam fasolkę szparagową. Mogę ją jeść codziennie i mi się nie znudzi W jakiej odsłonie najbardziej Wam smakuje to warzywo? Jaką odmianę i kolor najbardziej lubicie?

Rodzinne spotkania :)

Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy spotkania w rodzinnym gronie Nie od dziś wiadomo, że są tematy, których podczas takich imprez nie powinno się poruszać, bo wywołują prawdziwą burzę Co na Waszą rodzinę działa jak przysłowiowa "płachta na byka"?