Odp: Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku

2milutka napisał(a): Ewciu do kiełek masz jakieś specjalne naczynie? jak siałaś pochwal się ja nigdy kiełek nie hodowałam a chętnie bym spróbowała...
Agatko miałam zamiar kupić kiełkownicę, ale wyhodowałam po prostu w plastikowym podłużnym naczynku na wacie. Najpierw moczyłam nasionka kilka godzin a potem na watę i trzymałam w półcieniu ( ale nie może być za dużo wody ), kilka dni i część kiełków nadawał się już do jedzenia. Ja za dużo ich dałam i potem musiałam rozdzielać na dwa naczynia. I trzymałam pod przepuszczalnym przykryciem. Ale następnym razem będzie lepiej.
Na zdjęciu na samym dole kiełki jeszcze potrzebują rosnąć.

Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku

A moje nasionka ziół ślicznie powschodziły. Dziś byłam w Słupsku w Obi i na śmierć zapomniałam o liściach laurowych. Ale mam nadzieję, że moje poczynania ze swoimi ziołami będą owocne. Mąż w tym roku roku robi w końcu taras to moje zioła będą miały idealne miejsce. Na razie będą w domu. A tak dodatkowo to się pochwalę moim małym sukcesem, dziś jadłam własnoręcznie wyhodowane kiełki fasolki mung. Czas na hodowlę innych.

Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

LauraPalmer napisał(a): Noruas - świetne zdjęcia!
a ja mam inny kłopot.. często w domu czy w knajpie jak jedzenie zostanie podane to o zdjęciu myślę jak już jestem w połowie trzeciego kęsa..
ale pytanie mam, ponieważ jestem nowa - czy dodając przepis powinnam dodać go z jego zdjęciem?
No i oczywiście przepisy i zdjęcia muszą być twojego autorstwa

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Dzisiaj stronka bardzo wolno się ładuje, są problemy z dodaniem przepisów. Uciekają zdjęcia i nawet komentarza nie mogę dodać bo zapis się nie powiódł. czy tylko ja tak mam ?

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Dziś stronka bardzo wolno się ładuje. Wczoraj miałam problem z dodaniem przepisów, bo wyskakiwało że zapis się nie powiódł. A dziś dodatkowo zdjęcia uciekły ( edytowałam i dodałam ponownie ).

Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

Noruas napisał(a): Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Pomogło! Zaczęłam z większą odwagą przestawiać różne funkcje. Skończyło się na tryb: automat (zamiast malującego na niebiesko programu) oraz efektu zdjęcia: las (bez lampy! O niebo lepiej!
Bajtek- masz racje, przede mną dużo nauki! Ale się nie poddam. Niestety z lampy nie da rady zrezygnować, bo ze względu na studiowanie dwóch kierunków jedzenie robię po zajęciach i nauce, czyli jak już światła dobrego nie ma
Zewa- masz super zdjęcia ! jak się dorobisz aparatu będziesz artystką!
Co do obróbki programem, korzystam z niego tylko do ramki, bo chcę pokazać realny efekt mojej pracy
A ja dziękuję za miłe słowa
Każdy z nas się ciągle uczy techniki robienia zdjęć. I naprawdę myślę, że nie mamy się czego wstydzić. Oczywiście są wyjątki, ale ogólnie jest dobrze. Takie jest moje zdanie oczywiście

Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????

Jak wiecie ja swoje zdjęcia robię aparatem w telefonie komórkowym. Od grudnia mam inny telefon i niby jest dobry, ma więcej mega pikseli to nie mogę ustawić makro bo po prostu tej funkcji nie ma. A trochę mnie to wkurza, ale suma sumarum to myślę, że jak na komórkę to fotki nie są złe. Może kiedyś się dorobię super aparatu i będzie jeszcze lepiej.
A tak na marginesie to ostatnio widziałam program w telewizji jak to obrabiają zdjęcia i nawet z zakalca wyczarowali piękne puszyste ciasto a to wszystko za sprawą komputera. Tak więc ogólnie rzecz biorąc powinniśmy być dumni ze swoich zdjęć.

Konkursy na Gotujmy

Tak sobie przejrzałam zdjęcia użytkowników, którzy dodali je do konkursu na Słodki Wypiek. I nasunął mi się taki wniosek. Zdjęcia zostały dodane przez nowych użytkowników z ani jednym dodanym przepisem. I śmiem sądzić, że te osoby zalogowały się tylko na potrzeby konkursu a po konkursie ich aktywność na Gotujmy będzie zerowa. Skoro całkiem nowe osoby i bez żadnego dorobku na stronie maja prawo brać udział w konkursach to dlaczego tego prawa nie mają moderatorzy, którzy oprócz moderowania są normalnymi użytkownikami serwisu i wiele noszą do tego serwisu ?
Czy uważacie, że mam rację ? A może macie odmienne zdanie ?

Odp: Chwalimy się;

Gratuluję Moniczko ślicznej córeczki

Odp: Odp: Oceny od nieznajomych

LIDZIA napisał(a): Witam Wszystkich.
To nie jest moja pierwsza kulinarna strona internetowa. Czas pozwolił mi nabrac dystansu do ocen i komentarzy. Czytam tylko pozytywne. Traktuję tę stronkę jako prywatną książkę kucharską, w której zbieram swoje ulubione i wypróbowane przepisy (chociaż mimo to mam jakiś zeszyt, zapiski). Podejdźcie do tego w ten sam sposób i nie przejmujcie się wpisami. Serdecznie pozdrawiam.
W pewnym sensie Twoja wypowiedź mi się nie podoba. Dlaczego czytasz tylko pozytywne komentarze ? Często w tych mniej pozytywnych jest jakaś wskazówka czy sugestia odnośnie przepisu. Albo po prostu uzasadniony zły komentarz do niego czy też zdjęcia. Takie też należy czytać i wyciągać wnioski.