Odp: Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
2milutka napisał(a): Ewciu do kiełek masz jakieś specjalne naczynie? jak siałaś pochwal się ja nigdy kiełek nie hodowałam a chętnie bym spróbowała...
Agatko miałam zamiar kupić kiełkownicę, ale wyhodowałam po prostu w plastikowym podłużnym naczynku na wacie. Najpierw moczyłam nasionka kilka godzin a potem na watę i trzymałam w półcieniu ( ale nie może być za dużo wody ), kilka dni i część kiełków nadawał się już do jedzenia. Ja za dużo ich dałam i potem musiałam rozdzielać na dwa naczynia. I trzymałam pod przepuszczalnym przykryciem. Ale następnym razem będzie lepiej.
Na zdjęciu na samym dole kiełki jeszcze potrzebują rosnąć.
Odp: Uprawa ziół w mieszkaniu / domowym ogródku
A moje nasionka ziół ślicznie powschodziły. Dziś byłam w Słupsku w Obi i na śmierć zapomniałam o liściach laurowych. Ale mam nadzieję, że moje poczynania ze swoimi ziołami będą owocne. Mąż w tym roku roku robi w końcu taras to moje zioła będą miały idealne miejsce. Na razie będą w domu. A tak dodatkowo to się pochwalę moim małym sukcesem, dziś jadłam własnoręcznie wyhodowane kiełki fasolki mung. Czas na hodowlę innych.
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
LauraPalmer napisał(a): Noruas - świetne zdjęcia!
a ja mam inny kłopot.. często w domu czy w knajpie jak jedzenie zostanie podane to o zdjęciu myślę jak już jestem w połowie trzeciego kęsa.. 
ale pytanie mam, ponieważ jestem nowa - czy dodając przepis powinnam dodać go z jego zdjęciem?
No i oczywiście przepisy i zdjęcia muszą być twojego autorstwa
Odp: Tu zgłaszamy problemy
Dzisiaj stronka bardzo wolno się ładuje, są problemy z dodaniem przepisów. Uciekają zdjęcia i nawet komentarza nie mogę dodać bo zapis się nie powiódł. czy tylko ja tak mam ?
Odp: Tu zgłaszamy problemy
Dziś stronka bardzo wolno się ładuje. Wczoraj miałam problem z dodaniem przepisów, bo wyskakiwało że zapis się nie powiódł. A dziś dodatkowo zdjęcia uciekły ( edytowałam i dodałam ponownie ).
Odp: Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Noruas napisał(a): Dziękuję za wszystkie odpowiedzi 
Pomogło! Zaczęłam z większą odwagą przestawiać różne funkcje. Skończyło się na tryb: automat (zamiast malującego na niebiesko programu) oraz efektu zdjęcia: las (bez lampy!
O niebo lepiej!
Bajtek- masz racje, przede mną dużo nauki! Ale się nie poddam. Niestety z lampy nie da rady zrezygnować, bo ze względu na studiowanie dwóch kierunków jedzenie robię po zajęciach i nauce, czyli jak już światła dobrego nie ma 
Zewa- masz super zdjęcia ! jak się dorobisz aparatu będziesz artystką!
Co do obróbki programem, korzystam z niego tylko do ramki, bo chcę pokazać realny efekt mojej pracy
A ja dziękuję za miłe słowa 
Każdy z nas się ciągle uczy techniki robienia zdjęć. I naprawdę myślę, że nie mamy się czego wstydzić. Oczywiście są wyjątki, ale ogólnie jest dobrze. Takie jest moje zdanie oczywiście
Odp: Jak zrobić dobre zdjęcie potrawy????
Jak wiecie ja swoje zdjęcia robię aparatem w telefonie komórkowym. Od grudnia mam inny telefon i niby jest dobry, ma więcej mega pikseli to nie mogę ustawić makro bo po prostu tej funkcji nie ma. A trochę mnie to wkurza, ale suma sumarum to myślę, że jak na komórkę to fotki nie są złe. Może kiedyś się dorobię super aparatu i będzie jeszcze lepiej.
A tak na marginesie to ostatnio widziałam program w telewizji jak to obrabiają zdjęcia i nawet z zakalca wyczarowali piękne puszyste ciasto a to wszystko za sprawą komputera. Tak więc ogólnie rzecz biorąc powinniśmy być dumni ze swoich zdjęć.
Tak sobie przejrzałam zdjęcia użytkowników, którzy dodali je do konkursu na Słodki Wypiek. I nasunął mi się taki wniosek. Zdjęcia zostały dodane przez nowych użytkowników z ani jednym dodanym przepisem. I śmiem sądzić, że te osoby zalogowały się tylko na potrzeby konkursu a po konkursie ich aktywność na Gotujmy będzie zerowa. Skoro całkiem nowe osoby i bez żadnego dorobku na stronie maja prawo brać udział w konkursach to dlaczego tego prawa nie mają moderatorzy, którzy oprócz moderowania są normalnymi użytkownikami serwisu i wiele noszą do tego serwisu ?
Czy uważacie, że mam rację ? A może macie odmienne zdanie ?
Gratuluję Moniczko ślicznej córeczki
Odp: Odp: Oceny od nieznajomych
LIDZIA napisał(a): Witam Wszystkich.
To nie jest moja pierwsza kulinarna strona internetowa. Czas pozwolił mi nabrac dystansu do ocen i komentarzy. Czytam tylko pozytywne. Traktuję tę stronkę jako prywatną książkę kucharską, w której zbieram swoje ulubione i wypróbowane przepisy (chociaż mimo to mam jakiś zeszyt, zapiski). Podejdźcie do tego w ten sam sposób i nie przejmujcie się wpisami. Serdecznie pozdrawiam.
W pewnym sensie Twoja wypowiedź mi się nie podoba. Dlaczego czytasz tylko pozytywne komentarze ? Często w tych mniej pozytywnych jest jakaś wskazówka czy sugestia odnośnie przepisu. Albo po prostu uzasadniony zły komentarz do niego czy też zdjęcia. Takie też należy czytać i wyciągać wnioski.