ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Lukier gotowany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lukier można też barwić kawą lub karmelem

Lukier gotowany

Składniki:

Lukier gotowany

 

  • 30 dkg cukru
  • 1/8 l wody
  • 1/2 łyżki octu 6%

Sposób przygotowania:

Lukier gotowany
cukier zalać gorąca wodą i gotować na silnym ogniu pod przykryciem często mieszając,aż cukier sie rozpuści,dodać ocet,Zwilżonym w wodzie pędzelkiem obmywać boki rondelka,by cukier się nie krystalizował.Syrop gotować "do nitki"tj. gdy kropla spuszczona z łyżki zostawia za sobą nitkę jest gotowy.Zdjąć z ognia, skropić powierzchnię wodą,przelać do miski i wstawić do zimnej wody,schłodzić do ok 60 st.,ucierać,aż zacznie bieleć i gęstnieć na brzegach.cały czas ucierając doprawić do smaku rumem lub sokiem z cytryny