Sposób przygotowania:
Lutenica
Dojrzałe czerwone pomidory umyć, pokrajać na ósemki i gotować aż zmiękną, a wtedy przetrzeć przez sito. Otrzymaną masę pomidorową gotować w dalszym ciągu na małym ogniu, aż zgęstnieje na puree. Jędrne czerwone papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w paski i ugotować w słonej wodzie; jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito. Zmieszać pomidorowe puree z przetartymi paprykami i oliwą. Masę posolić do smaku (ok.120g soli) i gotować aż zacznie pryskać. Jeszcze gorącą lutenicę wkładać do dokładnie wysuszonych (najlepiej w gorącym piekarniku) małych słoików, a z wierzchu zalać oliwę na 2 palce głębokości. Przy podawaniu przyprawić octem i roztartym czosnkiem do smaku oraz tłuczonych orzechami. Jest to pospolicie używany dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.