misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Lutenica apetyczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pomidory umyć, drobno pokrajać i udusić w oliwie....

Lutenica apetyczna

Składniki:

Lutenica apetyczna

 

  • 20 młodych papryczek
  • 6 pomidorów
  • 2 zielone czuszki
  • 4 ząbki czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • pęczek naci pietruszki
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Lutenica apetyczna
Paprykę oczyścić z nasion. Lekko posolić w środku i stopniowo zanurzać w gotującym się tłuszczu, aby łatwo było zdjąć skórkę. Pomidory umyć, drobno pokrajać i udusić w oliwie. Do otrzymanego sosu dodać pocięte czuszki, czosnek i nać pietruszki. Do wyparzonych słoików układać warstwami obrane papryczki, zalać przygotowanym sosem. Słoiki szczelnie zamknąć i gotować 50 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.