Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

SUPERPRZEPIS

Majonez słonecznikowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wegański majonez z ziaren słonecznika jest chyba najbardziej podobny w smaku do prawdziwego majonezu, w porównaniu do innych przygotowanych bez produktów pochodzenia zwierzęcego.

Majonez słonecznikowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Majonez słonecznikowy

 

  • 20 dag łuskanego słonecznika

 

 

  • 100-120 ml gorącej wody

 

  • 2 łyżki musztardy (ja dałam Dijon)

 

  • 3 łyżki białego octu winnego

 

 

  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Majonez słonecznikowy
Słonecznik zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na całą noc, a następnie dokładnie odcedzamy. Ziarna wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy musztardę, sól, ocet winny i połowę oleju. Miksujemy przez 30 sekund. Wlewamy resztę oleju oraz 5-6 łyżek gorącej wody. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, dodając po kilka łyżek gorącej wody. Z uwagi na wytrzymałość większości blenderów, najlepiej miksować jednorazowo składniki tylko przez 30 sekund, robiąc za każdym razem co najmniej kilkuminutowe przerwy. Ja miksowałam majonez w sumie około 5 minut (tj. mniej więcej 10 razy po 30 sekund) blenderem o mocy 700 Wat.
Majonez słonecznikowy
Ziarna wrzucamy do pojemnika blendera. Dodajemy musztardę, sól, ocet winny i połowę oleju. Miksujemy przez 30 sekund.