Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Chipsy z jarmużu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chipsy z jarmużu to świetny pomysł na karnawałową, zdrową przekąskę. Rewelacyjnie się sprawdzi zarówno wśród dzieci jak i dorosłych.

Chipsy z jarmużu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chipsy z jarmużu

 

  • 4-5 liści jarmużu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czumbrycy czerwonej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Chipsy z jarmużu

ETAP 1:

Liście jarmużu myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rwiemy na mniejsze części, usuwając łodygę.
W miseczce mieszamy oliwę z papryką wędzoną oraz czumbrycą. Liście jarmużu obtaczamy w przyprawach i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

Chipsy pieczemy w temp. 150 stopni C przez ok. 3-5 min (należy uważać, aby nie przypalić jarmużu, bo nabierze gorzkiego smaku).

Przed podaniem jarmuż odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Chipsy z jarmużu
Liście jarmużu myjemy, dokładnie suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki
Chipsy z jarmużu
W miseczce mieszamy oliwę z dodatkiem przypraw
Chipsy z jarmużu
Jarmuż obtoczony w przyprawach układamy na blaszce.
Chipsy z jarmużu
Jarmuż pieczemy przez 3-5 min. a następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu.