mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron na lazanię

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ostatnio przygotowałam ten makaron do lazanii:)

Makaron na lazanię Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron na lazanię

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron na lazanię
Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, wlewam oliwę i dodaję szczyptę soli. Ręcznie wyrabiam dodając stopniowo wody, w takiej ilości aby ciasto było twarde ale elastyczne. Dzielę ciasto na kilka mniejszych części i wałkuję każdą część jak najcieniej. Jeżeli makaron chcę od razu wykorzystać troszkę go podsuszam pozostawiając go na blacie lekko posypanym mąką. Jeżeli zamierzam go użyć następnym razem - płaty pozostawiam na ok. 2 godziny do wysuszenia. Gotuję w osolonym wrzątku al dente. Płaty makaronu wykorzystuję do lazanii.
Makaron na lazanię
Do miski przesiewam mąkę, sól, dodaję jajka i oliwę
Makaron na lazanię
Wszystko mieszam, dolewając po trochu wody
Makaron na lazanię
Z ciasta formuję kulę i odrywam po kawałku, wałkuję
Makaron na lazanię
Podsuszone płaty makaronu gotuję w osolonym wrzątku

Tagi:

jajko jajka