migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1176]

Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Proste danie, które przyrządzimy w kilkanaście minut, w sam raz na letni obiadek. Łososia z makaronem łączy pyszny sosik ze śmietanki z dodatkiem aromatycznego koperku.

Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym

 

  • 400 g łososia (filet bez skóry)
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smazenia
  • ok 300 g makaronu, u mnie kolorowa wstążka

Sposób przygotowania:

Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym
Wstawić wodę na makaron. Łososia pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obarć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę.

Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę. Dodać koperek i wszystko razem dusić aż sos zgęstnieje.

Makaron ugotować al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem.

Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze. 
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym
Łososia pokroić w niedużą kostkę, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę.
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym
Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę.
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym
Makaron ugotować al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze.

Tagi:

makaron danie