Słownik kulinarny

ł

Łosoś

Łosoś
fot. Fotolia
Łosoś jest to ryba należąca do rodziny łososiowatych. Wyróżniamy takie odmiany jak: łosoś atlantycki, pospolity, europejski. Występuje w wodach północnego Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, Europy, Morzu Białym, Północnym i Bałtyckim. Jest to ryba wędrująca na czas rozrodu z mórz do rzek. Należy do ryb drapieżnych. Osiągają nawet do 150 cm długości i 24 kg wagi. Na grzbiecie ma charakterystyczną dla łososiowatych małą, tłuszczową płetwę o barwie czerwono-szarej. Głowa z dużą, silnie uzębioną paszczą.  Ponieważ dorosłe osobniki wędrują na tarło do rzek, w których obecnie natrafiają na różne przeszkody (zapory, zanieczyszczenia) w wielu miejscach gatunek ten jest zagrożony. Obecnie w sklepach łosoś jest powszechnie dostępny. Niestety często pochodzi on z hodowli. Mięso łososia hodowlanego posiada mniejsze wartości odżywcze w porównaniu do łososia dzikiego i jest trudniej dostępne. Charakterystyczną cechą odróżniającą te ryby jest ich barwa, która jest intensywnie pomarańczowa w przypadku ryb hodowlanych.

Zawartość
Łosoś jest rybą tłustą i jednocześnie bardzo zdrową. Zawiera przede wszystkim kwasy omega 3 i omega 6. Poza tym jest bogaty w witaminy: A, D, B, E oraz cynk, selen, potas i jod. Pierwiastki, których niedobór jest coraz bardziej powszechny ze względu na złe nawyki żywieniowe.

Działanie
Składniki zawarte w łososiu działają korzystnie na cały organizm. Korzystnie działają na układ nerwowy, zapobiegają zaburzeniom pamięci, pomagają utrzymać komórki mózgowe w dobrej „kondycji”, zapobiegają depresjom, redukują napięcie i poprawiają nastrój. Pozytywnie działają w przypadku nadpobudliwości psychoruchowej i dysleksji. Warto pamiętać, że w dużej mierze nasz stan psychiczny zależny jest od tego czy dostarczymy wszystkich potrzebnych substancji. Zapobiegają rozwojowi nowotworów, a w niektórych przypadkach mogą powodować jego zwalczanie.  Regenerują skórę oraz poprawiają wygląd włosów i paznokci.

Zastosowanie
Łosoś jest wyjątkowo uniwersalną rybą i bardzo popularną, Najczęściej kupowany w postaci wędzonych płatów, natomiast nadaje się on do marynowania, wędzenia grillowania, duszenia, pieczenia czy smażenia. Może on stanowić samodzielne danie bądź jako baza lub dodatek do zup, kremów, sosów, przystawek.

Pasta z łososia

Pasta z łososia

Di bloguje Di bloguje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: