Sposób przygotowania:
Szpinakowe koszyczki z łososiem w sosie czosnkowym
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, i nieobrany czosnek , żeby wydobyć z niego aromat. Czosnek wyjąć i obrać, krótkie przesmażenie powoduje ,że wydobywa się z niego wspaniały aromat i nie jest tak ostry . Do podsmażonej cebulki dodać szpinak. Szpinak rozgrzewamy i doprowadzamy do odparowania wody. Dodać gałkę muszkatołową. Doprawić solą morską i pieprzem trójkolorowym. Całość podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Na osobnej patelni na maśle podsmażyć pokrojonego w kostkę, łososia delikatnie go doprawiając solą i pieprzem. Łososia dodać do sosu szpinakowego i razem połączyć . Ugotować osobno makaron wstążki i osobno spaghetti.. Małe foremki ramekiny wysmarować tłuszczem i ułożyć na nich wstążki makaronu w formie koszyczków. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć nasze koszyczki na 10 min. W tak przygotowanych „jadalnych talerzykach” podawać efektownie ułożony makaron spaghetti ze szpinakiem i łososiem. Polewać sosem czosnkowym i posypać suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Sos czosnkowy: Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym czosnkiem