kugelchen

kugelchen

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Szpinakowe koszyczki z łososiem w sosie czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to bardzo efektowne danie, które uwielbiają moje dzieci. połączenie smaku łososia, szpinaku i sosu czosnkowego jest prawdziwą eksplozją smaków. Delikatna nuta suszonych pomidorów i natki pietruszki nadaje świeżego charakteru tej potrawie.

Szpinakowe koszyczki z łososiem w sosie czosnkowym

Składniki:

Szpinakowe koszyczki z łososiem w sosie czosnkowym

 

Sposób przygotowania:

Szpinakowe koszyczki z łososiem w sosie czosnkowym
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulkę, i nieobrany czosnek , żeby wydobyć z niego aromat. Czosnek wyjąć i obrać, krótkie przesmażenie powoduje ,że wydobywa się z niego wspaniały aromat i nie jest tak ostry . Do podsmażonej cebulki dodać szpinak. Szpinak rozgrzewamy i doprowadzamy do odparowania wody. Dodać gałkę muszkatołową. Doprawić solą morską i pieprzem trójkolorowym. Całość podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Na osobnej patelni na maśle podsmażyć pokrojonego w kostkę, łososia delikatnie go doprawiając solą i pieprzem. Łososia dodać do sosu szpinakowego i razem połączyć . Ugotować osobno makaron wstążki i osobno spaghetti.. Małe foremki ramekiny wysmarować tłuszczem i ułożyć na nich wstążki makaronu w formie koszyczków. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i włożyć nasze koszyczki na 10 min. W tak przygotowanych „jadalnych talerzykach” podawać efektownie ułożony makaron spaghetti ze szpinakiem i łososiem. Polewać sosem czosnkowym i posypać suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Sos czosnkowy: Jogurt połączyć z majonezem i przeciśniętym czosnkiem