izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Makaron z mortadelą z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Oryginalna, pożywna, zdrowa sałatka z nutką pomarańczową.

Makaron z mortadelą z dodatkami

Składniki:

Makaron z mortadelą z dodatkami

 

  • 25 dag makaronu, np. rurki
  • 25 dag mortadeli
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej
  • 1/2 główki sałaty masłowej
  • 1 roszponka
  • 2 kolby cykorii
  • 3 pomarańcze
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • sól
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag sera żółtego

 

Sposób przygotowania:

Makaron z mortadelą z dodatkami
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu, przelej go na sitku zimną wodą, a kiedy ocieknie, wymieszaj go z olejem. Sałaty i kolby cykorii opłucz, liście sałat porwij na kawałki. Z cykorii wytnij gorzkie głąby, a liście potnij w cienkie paseczki. Pomarańcze polej wrzątkiem. Z jednej wyciśnij sok i zetrzyj ok. 1/2 łyżki skórki. Pozostałe pomarańcze obierz i podziel na cząstki. Sok oraz skórkę pomarańczową wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw solą i cukrem. Mortadelę i ser potnij w słupki. wymieszaj z makaronem, sałatą, cykorią i pomarańczami. Przed podaniem sałatkę polej sosem.