aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Makaron z paprykowym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Taki właśnie wymyśliłam na dzisiaj obiad, makaron polany kolorowym sosem paprykowym.

Makaron z paprykowym sosem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z paprykowym sosem

 

  • makaron penne
  • 2 cebule
  • 15 dag mięsa mielonego
  • 1/4 czerwonej papryki
  • kawałek pora
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz
  • Kucharek
  • Maggi

Sposób przygotowania:

Makaron z paprykowym sosem
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie obieramy i kroimy w piórka cebule, przesmażamy chwilę. Następnie dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem. Mieszamy mięso wraz z cebulą i dusimy 10 minut. Umytą paprykę kroimy w paseczki i dodajemy do mięsa z cebulą, dusimy 3 minuty. Następnie całość podlewamy szklanką wody i doprowadzamy do wrzenia. Kawałek pora myjemy i kroimy w plasterki, dorzucamy do sosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i energicznie mieszamy, aby połączył się z sosem. W kubku rozrabiamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Zagęszczamy nasz sos, energicznie mieszając. Sos doprawiamy do smaku Maggi. Gotowym polewamy ugotowany makaron, podajemy na ciepło.
Makaron z paprykowym sosem
W garnku smażymy cebule wraz z mięsem mielonym.
Makaron z paprykowym sosem
Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę, po chwili całość podlewamy wodą.
Makaron z paprykowym sosem
Następnie dodajemy pokrojonego w plasterki pora.
Makaron z paprykowym sosem
Dodajemy przecier, na końcu sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną. Doprawiamy Maggi.