anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Makaron z soczewicą i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makaron i soczewica w brokułowym pesto

Makaron z soczewicą i mozzarellą

Składniki:

Makaron z soczewicą i mozzarellą

 

  • opakowanie makaronu fusilli rigati
  • mozzarella
  • brokuły
  • szklanka zielonej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • szczypta przyprawy Specialite suszony czosnek w płatkach

Sposób przygotowania:

Makaron z soczewicą i mozzarellą
- Makaron gotujemy al dente. Odstawiamy i przykrywamy, aby pozostał ciepły.
- Soczewicę gotujemy, aż będzie miękka. Odstawiamy i przykrywamy.
- Przygotowujemy pesto brokułowe: Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy, aż będą miękkie. Wrzucamy do blendera wraz z obranymi ząbkami całego czosnku i oliwą z oliwek extra vergine. Miksujemy pulsowo do uzyskania gęstego pesto. Doprawiamy solą, pieprzem, Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i miksujemy jeszcze kilka sekund. Przekładamy do dużej miski.
- Ugotowany makaron mieszamy starannie z pesto brokułowym oraz soczewicą. Dodajemy porwaną mozzarellę i mieszamy. Danie podajemy ciepłe udekorowane pomidorkami czereśniowymi oraz Specialite suszone płatki czosnku.