gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1295]

Makaron z sosem z fasolką szparagową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane danie: Makaron z sosem z fasolką szparagową podaję jako danie na obiad. Polecam - jest pyszne.

Makaron z sosem z fasolką szparagową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makaron z sosem z fasolką szparagową

 

  • 200 gram fasolki szparagowej
  • 3 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 serki topione po 100 gram
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem z fasolką szparagową
Fasolkę obieramy, płuczemy i kroimy na kawałki ok. 2cm.  Fasolkę przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy, aż fasolka zacznie robić się miękka.

Następnie dodajemy serki topione i gotujemy mieszając, aż się rozpuszczą. Sos zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietanką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Odcedzamy. Porcję makaronu wykładamy na talerze i polewamy sosem z fasolką. 
Makaron z sosem z fasolką szparagową
Pokrojoną na kawałki fasolkę przekładamy do garnka i zalewamy wodą.
Makaron z sosem z fasolką szparagową
Do fasolki i wywaru dodajemy serki topione.
Makaron z sosem z fasolką szparagową
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.