anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makaron z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makaron podany na zimno z aromatycznymi truskawkami, to smaczna i zdrowa przekąska nie tylko dla dzieci. Świetnie się sprawdzi w upalny dzień.

Makaron z truskawkami

Składniki:

Makaron z truskawkami

 

  • makaron świderki – 100 g
  • truskawki – 200 g
  • syrop sosnowy – 2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

 

  • DO PODANIA:
  • jogurt grecki - 2 łyżki
  • cukier puder – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Makaron z truskawkami
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Zostawić na sitku do całkowitego wystudzenia. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać syrop sosnowy, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby owoce puściły sok. Zimny makaron polać rozgniecionymi truskawkami. Podawać z jogurtem greckim wymieszanym z cukrem pudrem.

Tagi:

makaron