jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makaronowa zapiekanka z makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo lubię zapiekanki ze względu ich różnorodność. Można z nimi dowolnie eksperymentować , a efekt zawsze wszystkim smakuje!!!

Makaronowa zapiekanka z makrelą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makaronowa zapiekanka z makrelą

 

  • Składniki:
  • 30 dag makaronu świderki,
  • 1 duża makrela,
  • 1 brokuł,
  • 1-2 pomidory,
  • Ser żółty do posypania,
  • Natka pietruszki do dekoracji,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki chrzanu ze słoika,
  • 0,5 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

 

Sposób przygotowania:

Makaronowa zapiekanka z makrelą
ugotowany makaron odcedzamy. Do gotowego dodajemy i łyżeczkę siekanej pietruszki. Podzielony na różyczki brokuł obgotowujemy. Rybę pozbawiamy ości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Przygotowany makaron, rybę oraz brokuł układamy naprzemiennie w naczyniu żaroodpornym.Pomidory kroimy w plasterki i układamy na wierzchu. Do śmietany dodajemy jajka, sok oraz chrzan. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowanym spoiwem zalewamy składniki zapiekanki. Zapiekamy ją około 40 minut. Dziesięć minut przed końcem zapiekankę oprószamy serem żółtym. Gotowe.
Makaronowa zapiekanka z makrelą
W naczyniu układamy naprzemiennie makaron, brokuł oraz rybę.
Makaronowa zapiekanka z makrelą
Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki pomidory