Sposób przygotowania:
Nadziewane paprykowe miseczkiETAP 1:
Papryki myjemy wydrążamy nasiona, zielone czubki zostawiamy. Skrapiamy od środka oliwą, solimy do smaku
Robimy nadzienie:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy ryż z soczewicą mieszamy, smażymy chwilę aż ryż się zeszkli, dodajemy mięso,oraz pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem, w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion.
ETAP 3:
Podduszone nadzienie zestawiamy z kuchenki lekko studzimy.
Do lekko ciepłego jeszcze farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy.
ETAP 4:
Paprykę nadziewamy farszem, posypujemy resztą sera i gałązkami rozmarynu, zapiekamy 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.
Smacznego!
SylaUla
2milutka
dziękuję !