2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Nadziewane paprykowe miseczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Papryka to obok dyni królowa jesieni może być podstawą do przygotowania wspaniałego i lekkiego posiłku obiadowego .Polecam jest bardzo smaczna, a jak pachnie !

Nadziewane paprykowe miseczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Nadziewane paprykowe miseczki

 

Sposób przygotowania:

Nadziewane paprykowe miseczki

ETAP 1:

Nadziewane paprykowe miseczki
papryki myjemy przecinamy na połówki wydrążamy nasiona

Papryki myjemy wydrążamy nasiona, zielone czubki zostawiamy. Skrapiamy od środka oliwą, solimy do smaku

Robimy nadzienie:

Nadziewane paprykowe miseczki
na patelni podsmażamy ryż z soczewica dodajemy mięso

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę szklimy na oliwie w głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy ryż z soczewicą mieszamy, smażymy chwilę aż ryż się zeszkli, dodajemy mięso,oraz pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem, w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion.

ETAP 3:

Nadziewane paprykowe miseczki
do nadzienia dodajemy starty na tarce ser

Podduszone nadzienie zestawiamy z kuchenki lekko studzimy.


Do lekko ciepłego jeszcze farszu dodajemy połowę startego sera żółtego, mieszamy.

ETAP 4:

Nadziewane paprykowe miseczki
gotowe nadziane miseczki zapiekamy w piekarniku podajemy gorące

Paprykę nadziewamy farszem, posypujemy resztą sera i gałązkami rozmarynu, zapiekamy 15-20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku.Podajemy gorące.


Smacznego!