Piotr Ceranowicz

Piotr Ceranowicz

Kucharz
[Przepisów: 6]

Makaron z królikiem i sosem na bazie cydru

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny makaron z królikiem i sosem na bazie wytrawnego cydru jabłkowego to świetny pomysł na wykwintny obiad. Warto takie danie zaserwować rodzinie na specjalne okazje!

Makaron z królikiem i sosem na bazie cydru

Składniki:

Makaron z królikiem i sosem na bazie cydru

 

  • Makaron Lubella Pióra 400 g
  • 2 tusze z królika
  • Wytrawny cydr jabłkowy 400 ml
  • 1 marchew
  • 1-2 łyżki Mąki Lubella Puszysta Luksusowa do zagęszczenia sosu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1, 5 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • Sól
  • Pieprz biały

Sposób przygotowania:

Makaron z królikiem i sosem na bazie cydru
1. Królika kroimy na mniejsze kawałki a następnie nacieramy przyprawami. Mięso odstawiamy na ok. 40 minut, żeby się zamarynowało.

2. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

3. Czosnek i cebulę kroimy i smażymy na patelni do momentu, aż się nie zeszklą.

4. Królika obsmażamy na czystej patelni do momentu, aż mięso się przyrumieni z każdej strony. Później dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.

5. Całą potrawkę podlewamy mieszanką musztardy z ¾ cydru, zmniejszamy gaz, przykrywamy i dusimy przez ok. 30 minut, dolewając resztkę cydru.

6. Całość zaprawiamy łyżką mąki a gdy sos zgęstnieje – łączymy wszystko z ugotowanym wcześniej makaronem. Potrawę dekorujemy tymiankiem. Smacznego!

Przepis z Lubella.pl