2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pizza wiejska z sosem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam ją za idealne drożdżowe cienkie ciasto i bogactwo ogólnie dostępnych składników. Godny polecania jest także sos który nadaje jej wyrazistości, choć czasem się skuszę na kupną pizzę to tej domowej smakiem nic nie dorówna.

Pizza wiejska z sosem

Składniki:

Pizza wiejska z sosem

 

 

  • Sos:
  • ½ szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 2-3 ząbki czosnku

 

  • Dodatki:
  • ½ puszki kukurydzy
  • 15 dag chudego bekonu
  • 15 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ogórki kiszone
  • 15 dag startego sera cheddar
  • 6 sztuk pieczarek
  • Sól lub przyprawa do pizzy do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza wiejska z sosem

Ciasto:

Pizza wiejska z sosem
z podanych składników przygotowuję drożdżowe ciasto

Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę, zagniatam na elastyczne ciasto. Przykrywam ściereczką, odnoszę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- trwa to około 1,5 godziny.

Robię sos:

Pizza wiejska z sosem
z ketchupu czosnku i musztardy robię sos

Ketchup mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję musztardę i mieszam,

ETAP 3:

Pizza wiejska z sosem
cebulę podduszam na oliwie na patelni aż się zeszkli

Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła.

ETAP 4:

Pizza wiejska z sosem
dodatki kroję na cienkie plasterki ciasto wałkuję

Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy równe części, formuję na stolnicy trzy kule, wałkuję każdą, na okrąg o średnicy 28 cm, układam ciasto na blasze.

Nakładam równomiernie pokrojone w plastry dodatki,posypuję podduszoną cebulą,

ETAP 5:

Pizza wiejska z sosem
układam dodatki na cieście piekę w nagrzanym piekarniku

doprawiam do smaku solą lub przyprawą do pizzy, na wierzch posypuję startym serem, wkładam pizzę do nagrzanego do 195*c piekarnika piekę około 15-20 minut.

Podaję po wyjęciu z pieca.

Smacznego!


Tagi:

pizza