Sposób przygotowania:
Pizza wiejska z sosemCiasto:
Mąkę mieszam w misce z solą, ziołami prowansalskimi oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę, zagniatam na elastyczne ciasto. Przykrywam ściereczką, odnoszę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości- trwa to około 1,5 godziny.
Robię sos:
Ketchup mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaję musztardę i mieszam,
ETAP 3:
Cebulę obieram, kroję w piórka, podsmażam na oliwie na patelni aż będzie miękka, należy uważać żeby się nie zrumieniła.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto dzielę na trzy równe części, formuję na stolnicy trzy kule, wałkuję każdą, na okrąg o średnicy 28 cm, układam ciasto na blasze.
Nakładam równomiernie pokrojone w plastry dodatki,posypuję podduszoną cebulą,
ETAP 5:
doprawiam do smaku solą lub przyprawą do pizzy, na wierzch posypuję startym serem, wkładam pizzę do nagrzanego do 195*c piekarnika piekę około 15-20 minut.
Podaję po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
biedroneczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki