Sposób przygotowania:
Makowy salceson.
Do wysokiego rondelka wkładamy masło, stawiamy na ogniu. Gdy masło się stopi dodajemy zmielony na sucho mak (oddaj do zmielenia ) dolewamy większą część mleka, dodajemy zmielone orzechy , cukier z wanilią i mieszając gotujemy mak. Dolewamy mleko, bo mak mocno je wchłania. Na końcu dodajemy miód do smaku pamiętając, że rodzynki również go dosłodzą. Parzymy rodzynki na sicie, dodajemy je do masy makowej. Mak jest ugotowany po około 15 minutach. Studzimy go nieco. Na folii aluminiowej układamy wafle tak, by można było w nie zawinąć mak. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na wafle, w mak wkładamy pokrojone w paluszki biszkopty. Zawijamy mak w wafle, po czym w folię - odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy makowy salceson pokrojony w plastry.
monikaT83
jaNina
Ja zanoszę do cukierni w której na zapleczu pieką ciasta i mają profesjonalną maszynkę do maku, Usługa kosztuje parę złotych. Czasem też w piekarni realizują taką usługę - musisz się rozejrzeć.
Samodzielne mielenie maku niestety nie jest zbyt przyjemne, choć i to już przećwiczyłam.
monikaT83
marietta
jaNina
W tej cukierni bardzo dobrze mielą mak :)
Dziękuję za miłe słowa :)