jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makowy salceson.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To bardzo smaczny deser z masy makowej - plastry maku z delikatnymi biszkoptami przypominają wyglądem salceson.

Makowy salceson.

Składniki:

Makowy salceson.

 

  • 200 g maku
  • mleko (około pół litra)
  • mała paczka podłużnych biszkoptów
  • 5 dag masła
  • 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • cukier z prawdziwa wanilią
  • miód do smaku
  • rodzynki (około 5 dag)
  • kilka prostokątnych wafli tortowych

 

 

Sposób przygotowania:

Makowy salceson.
Do wysokiego rondelka wkładamy masło, stawiamy na ogniu. Gdy masło się stopi dodajemy zmielony na sucho mak (oddaj do zmielenia ) dolewamy większą część mleka, dodajemy zmielone orzechy , cukier z wanilią i mieszając gotujemy mak. Dolewamy mleko, bo mak mocno je wchłania. Na końcu dodajemy miód do smaku pamiętając, że rodzynki również go dosłodzą. Parzymy rodzynki na sicie, dodajemy je do masy makowej. Mak jest ugotowany po około 15 minutach. Studzimy go nieco. Na folii aluminiowej układamy wafle tak, by można było w nie zawinąć mak. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na wafle, w mak wkładamy pokrojone w paluszki biszkopty. Zawijamy mak w wafle, po czym w folię - odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy makowy salceson pokrojony w plastry.

Tagi:

biszkopt mak