paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

małe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszny deser niestety dość długo się na niego czeka:)

małe tiramisu

Składniki:

małe tiramisu

 

  • 0,5 kg serka mascarpone
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 250 ml mocnej ciemnej kawy
  • 30 ml likieru kawowego
  • 3 jajka
  • kakao
  • 6 długich szklanek o okrągłym dnie

 

Sposób przygotowania:

małe tiramisu
Biszkopty delikatnie moczymy w kawie i układamy na dnie szklanek. Z jajek żółtka oddzielamy od białek i ucieramy. Delikatnie dodajemy do nich serek. Mieszamy bardzo powoli. Następnie dodajemy do masy serowej likier i ponownie mieszamy. Białka natomiast ubijamy na sztywną pianę i znów bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Biszkopty w szklankach przykrywamy masą serową, następnie na nią kładziemy ponownie namoczone biszkopty i ponownie masę serową. Górę deserów sypiemy kakao dla dekoracji. Przez 12 godzin chłodzimy w lodówce aż smaki połączą się