Sposób przygotowania:
Maliniak
Tuzin litrów malin obranych i dojrzałych do dębowej nowej faseczki wrzuć, a osiemnastoma litrami wody zalej. Trzy dni daj im w piwnicy pomieszkanie. Po tych trzech dniach maliny gęstym płótnem przecedź, wygnieć, płyn do czystej, suchej beczułki zlej, cztery albo pięć litrów zagotowanego miodu. Miód z malinową wodą wymieszaj, do tego płynu ździebko suchej skórki chlebowej włóż i prasowanych drożdży sześć deka (ale je pierwej we dwu łyżkach wody rozmocz). A jeśli chcesz jeszcze czegoś lepszego, to jest maliniaku dostać, niechajże po tym, to jest po dodaniu drożdży, trzy dni fermentuje; a jeszcze naprzód dwie butelki dobrego reńskiego wina doń wlej. Baryłkę w piwnicy postaw, aby się fermentowanie co rychlej poczęło. A gdy piana wszystka opadnie, a fermentacja skończy się, co do pół roku trwać może, płyn przez płótno do butla zlej, zakorkuj lekko. Po dniach kilku sklaruje się, raz jeszcze do innego butla go zlej. A jak się po kilku dniach oczyści, w czyste suche butelki daj i korkuj, aby lekko. Dopokąd mety pokazywać się będą, zawsze co raz zlewaj, aż płyn na koniec czysty a klarowny pozostanie. Ale aby maliniak najlepszy dostać, to tak dwa lata jeszcze czekać trzeba.