kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Malinowe mini serniczki na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gdy słupek rtęci szaleje a Ty masz chęć na pyszny deser pędzę z pomocą. Bez użycia piekarnika i w ciągu kwadransa przygotujesz pyszne serniczki.

Malinowe mini serniczki na zimno

Składniki:

Malinowe mini serniczki na zimno

 

  • masa sernikowa:
  • 250 g malin
  • 125 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki cukru pudru

 

  • sos malinowy:
  • 250 g malin
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Malinowe mini serniczki na zimno

ETAP 1:

Wykonanie deseru zajmie Wam nie dłużej niż kwadrans. Zacznij od przygotowania sosu: maliny opłucz na sitku, włóż do rondelka, zasyp cukrem trzcinowym i duś na małym ogniu 3-4 minuty. W tym czasie owoce się rozpadną.

Skrobię ziemniaczaną rozprowadź w łyżce zimnej wody, dodaj do malin. Gdy sos zgęstnieje, zestaw rondelek z ognia i od rozdziel sos pomiędzy cztery pucharki.

Pucharki wstaw do lodówki.

Teraz przygotuj warstwę sernikową. Maliny zmiksuj w blenderze kielichowym i przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj do niej mascarpone.

Krótko zmiksuj do połączenia się składników. Do masy dodaj mus malinowy, dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy. Wyjmij pucharki z lodówki. Wyłóż krem na sos malinowy nadając mu kształt różyczki. Deserki schłódź przed podaniem ok. kwadrans.

Przed podaniem możesz serniczki udekorować lub nie, jak wolisz :).