Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bananowe mini serniczki na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bananowe mini serniczki na zimno- doskonały deser na letnie, upalne dni. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Bananowe mini serniczki na zimno

Składniki:

Bananowe mini serniczki na zimno

 

  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 2 banany
  • 15 sztuk herbatników
  • 50g masła
  • 1/2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Bananowe mini serniczki na zimno

Miksowanie bananów

Bananowe mini serniczki na zimno
Banany miksuję blenderem na jednolity mus.

Galaretki rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Banany obieram ze skórki. Przekładam do blendera i miksuję.

Przygotowanie masy bananowej

Bananowe mini serniczki na zimno
Banany miksuję z serkiem i tężejącą galaretką.

Dodaję serek homogenizowany oraz tężejącą galaretkę. Wszystko razem miksuję. Masę przelewam do kokilek i odstawiam do stężenia.

Przygotowanie spodu kakaowego

Bananowe mini serniczki na zimno
Pokruszone herbatniki ucieram z masłem, kakao i cukrem pudrem.

Herbatniki kruszę w pył. Masło ucieram z cukrem pudrem i kakao. Dodaję pokruszone herbatniki i wszystko razem ucieram.

Wyłożenie masy kakaowej

Bananowe mini serniczki na zimno
Masę kakaową wykładam na wierzch deserków.

Masę wykładam na wierzch deserów, wyrównuję. Serniczki wkładam na około 3 godziny do lodówki. Następnie wykładam do góry dnem na talerzyki i podaję.