Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Lody porzeczkowe z nutką jeżyny i limonki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niedawno robiłam lodowy tort z porzeczkami, malinami i wiśniami, który bardzo posmakował moim bliskim. Postanowiłam zatem przygotować podobny deser, ale nieco zmodyfikować recepturę.

Lody porzeczkowe z nutką jeżyny i limonki

Składniki:

Lody porzeczkowe z nutką jeżyny i limonki

 

  • 200 g porzeczek czerwonych
  • 100 g porzeczek czarnych
  • 100 g jeżyn
  • 2 limonki
  • puszka mleka skondensowanego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • cukier: 3/4 szklanki + 3-4 łyżki
  • 3 żółtka
  • polewa czekoladowa: 1 czekolada gorzka + 100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Lody porzeczkowe z nutką jeżyny i limonki
Jeżyny i porzeczki myjemy, z porzeczek usuwamy ogonki. Część owoców odkładamy na bok, pozostałe owoce blendujemy, a następnie posypujemy cukrem (3-4 łyżki), dodajemy sok wyciśnięty z limonek i zagotowujemy. Przecedzamy owoce przez sito. Studzimy.

Żółtka ucieramy z cukrem (3/4 szklanki) jak kogel - mogel. Śmietankę zagotowujemy, powoli miksujemy z żółtkami z cukrem, po czym podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Masę miksujemy z mlekiem skodensowanym. Miksujemy z owocami. Gotową masę lodową wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, miksujemy ponownie, wrzucamy pozostawione wcześniej owoce. Masę lodową przekładamy do tortownicy, polewamy polewą czekoladową (zrobioną z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki), wkładamy do zamrażalnika. Po kilku - kilkunastu godzinach deser jest gotowy do zjedzenia - proponuję podawać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Tagi:

desery lody owoce