Sposób przygotowania:
Lody porzeczkowe z nutką jeżyny i limonki
Jeżyny i porzeczki myjemy, z porzeczek usuwamy ogonki. Część owoców odkładamy na bok, pozostałe owoce blendujemy, a następnie posypujemy cukrem (3-4 łyżki), dodajemy sok wyciśnięty z limonek i zagotowujemy. Przecedzamy owoce przez sito. Studzimy.
Żółtka ucieramy z cukrem (3/4 szklanki) jak kogel - mogel. Śmietankę zagotowujemy, powoli miksujemy z żółtkami z cukrem, po czym podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Masę miksujemy z mlekiem skodensowanym. Miksujemy z owocami. Gotową masę lodową wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, miksujemy ponownie, wrzucamy pozostawione wcześniej owoce. Masę lodową przekładamy do tortownicy, polewamy polewą czekoladową (zrobioną z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki), wkładamy do zamrażalnika. Po kilku - kilkunastu godzinach deser jest gotowy do zjedzenia - proponuję podawać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Żółtka ucieramy z cukrem (3/4 szklanki) jak kogel - mogel. Śmietankę zagotowujemy, powoli miksujemy z żółtkami z cukrem, po czym podgrzewamy, aż masa zgęstnieje. Masę miksujemy z mlekiem skodensowanym. Miksujemy z owocami. Gotową masę lodową wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, miksujemy ponownie, wrzucamy pozostawione wcześniej owoce. Masę lodową przekładamy do tortownicy, polewamy polewą czekoladową (zrobioną z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany kremówki), wkładamy do zamrażalnika. Po kilku - kilkunastu godzinach deser jest gotowy do zjedzenia - proponuję podawać go z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
lalunia