Sposób przygotowania:
Tarta z jeżynami i białą czekoladąPrzygotowanie składników:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Wysiekać.
Przygotowanie ciasta:
Uformować kopiec, na środek wbić jajka, zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i odłożyć na 40 minut do lodówki.
Pieczenie ciasta:
Połowę ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy natartym mąką wałkiem i przenieść za jego pomocą do wysmarowanej masłem formy do tart o średnicy 26 cm.
Ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie jeżyn i czekolady:
Jeżyny umyć, osuszyć, czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Kończenie tarty:
Na zapieczone ciasto wyłożyć jeżyny, posypać czekoladą.
Pieczenie tarty:
Z lodówki wyjąć pozostałe ciasto, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wyciąć paski i uformować z nich kratkę na tarcie lekko dociskając do jej brzegów.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż się zrumieni (20-25 minut). Smacznego!