Sposób przygotowania:
Mini serniczki na zimno z karmelem
1. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem. Twaróg zmiksować z cukrem, dodać do niego ubitą śmietanę i dobrze wymieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej wlać rozpuszczone kakao i żelatynę, dobrze zmiksować. Całość nakładać za pomocą łyżek do 6-8 szklanek (po około 3 łyżki do każdej). W środek każdej masy wcisnąć mały kieliszek, tak by nie dotykał dna szklanki. Wszystkie schłodzić do stężenia (około 1 godzinę). 2. 1 łyżkę żelatyny rozpuścić ponownie w niewielkiej ilości wody. Lekko przestudzoną wlać do drugiej części masy, dobrze zmiksować. Masę kajmakową wymieszać z 4 łyżkami mleka (dzięki temu masa będzie płynniejsza). 3. Schłodzone serniczki wyjąc z lodówki. Do kieliszków nalać trochę gorącej wody (ułatwi to wyciąganie kieliszków) Delikatnie wyciągamy kieliszki z masy serowej. Powstały środek zapełnić masą kajmakową. Na masę wyłożyć białą część sernikową. Na górę ułożyć biszkopt. Wszystkie szklanki z mini serniczkami włożyć do lodówki i chłodzić do stężenia (około 1 godzinę). 4. Stężałe serniczki wyjąć, a następnie (razem z szklanką) umieścić na chwilę w gorącej wodzie. Dzięki temu, powinny bez problemu wysunąć się z szklanki. Odwrócić szklankę do góry dnem, postukać kilka razy, aż serniczek spadnie. Tak samo postąpić z pozostałymi. Schłodzić 30 minut. Smacznego!
marietta
ciasteczka
Czekoladka 2
mocsłodkości