SUPERPRZEPIS

Malinowo- czekoladowe serduszka

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Malinowo- czekoladowe serduszka

Pyszne malinowo- czekoladowe serduszka dla ukochanej osoby :)

Składniki:

Malinowo- czekoladowe serduszka

 

  • 1 gorzka czekolada
  • 20 malin
  • 2 czubate łyżki galaretki malinowej
  • wrząca woda źródlanej
  • 150 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Malinowo- czekoladowe serduszka
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody źródlanej, czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek wrzątku. Maliny dokładnie płuczemy. W 10 foremkach do czekoladek w kształcie serca układamy maliny (po 1 w każdym serduszku) i zalewamy je galaretką, pozostawiając trochę miejsca na czekoladę. Na dno pozostałych 10 foremek wlewamy warstwę rozpuszczonej czekolady o grubości około 3 mm. Formę wkładamy do zamrażarki. Po 5 minutach do serduszek, do których wlaliśmy czekoladę, wkładamy maliny i zalewamy je galaretką, wkładamy do zamrażarki. Po kolejnych 10 minutach wyciągamy znowu foremki i do serduszek, w których znajduje się tylko galaretka wlewamy czekoladę. Wkładamy formę do zamrażarki na kolejne 5 minut. W tym samym czasie śmietanę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, a migdały prażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Serduszka wykładamy na półmisek, który przyozdabiamy bitą śmietaną i posypujemy płatkami migdałowymi.

Tagi:

czekolada