szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

małże grillowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

grillowany przysmak z małży posypany siekana dymką

małże grillowane

Składniki:

małże grillowane

 

  • 1 kg świeżych małży
  • sól morska
  • ocet winny
  • dymka

 

Sposób przygotowania:

małże grillowane
Dymkę oczyścić i bardzo drobno posiekać.Małże dokładnie wypłukać z piaski i osuszyć, ułożyć na tacce do grillowania i grillować w skorupkach ok 15 minut, co jakiś czas przewracając.Doprawic sola i octem i posypać posiekaną dymką.Jeśli chcem,y nieco łagodniejszy smak można ocet zastąpić białym,wytrawnym winem,można też użyc soku z cytryny a zamiast dymki posiekana zielona pietruszkę. Wszystko kwestia smaku i gustu.