Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Ryba z jarmużem i ciecierzycą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jarmuż na ciepło, z ciecierzycą znakomicie pasuje do pieczonej ryby. Zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny.

Ryba z jarmużem i ciecierzycą

Składniki:

Ryba z jarmużem i ciecierzycą

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba z jarmużem i ciecierzycą

ETAP 1:

Ryba z jarmużem i ciecierzycą
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Ciecierzycę wsypujemy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie gotujemy przez ok 30 minut i odcedzamy.

Z dokładnie umytej cytryny ścieramy skórkę.
1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę.
Umyty i osuszony koperek siekamy.
Do jogurtu naturalnego dodajemy czosnek, skórkę cytrynową i koperek. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Rybę nacieramy przyprawą do ryb, układamy w naczyniu żaroodpornym i na każdym kawałku ryby układamy po kawałku masła klarowanego.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilkanaście minut (czas pieczenia zależy od wielkości, grubości ryby).

ETAP 2:

Ryba z jarmużem i ciecierzycą
Na dużej głębokiej patelni podsmażamy cebulę i czosnek

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, 2 ząbki czosnku obieramy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

ETAP 3:

Ryba z jarmużem i ciecierzycą
Ciecierzycę dorzucamy na patelnię z cebulą i czosnkiem

Jak cebula się zeszkli, to dorzucamy ciecierzycę i smażymy przez kilka minut.

ETAP 4:

Ryba z jarmużem i ciecierzycą
Jarmuż dokładamy do ciecierzycy i dusimy przez kilka minut

Dorzucamy umyty, osuszony i pokrojony na kawałki jarmuż. Dusimy kilka minut, dolewamy łyżkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną rybę podajemy z jarmużem z ciecierzycą i sosem jogurtowym.