Sposób przygotowania:
Faszerowane raki
Od zblanszowanych raków oddziel szczypce i ogony, usuń także odnóża i wnętrzności z głowo tułowia. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim szczypiorek a po chwili dodaj do niego posiekane mięso z raków (wcześniej pozyskane ze szczypiec i ogonów), czerstwą bagietkę zalej śmietanką i odstaw do namoczenia.
Do miski włóż drobno posiekane jajko, majonez i lekko odciśniętą bułkę, całość rozgnieć przy pomocy widelca aż do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaj ostudzone mięso z raków. Tak powstałym farszem nadziewaj wcześniej oczyszczone rakowe głowy, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na małym ogniu na klarowanym maśle.
Do miski włóż drobno posiekane jajko, majonez i lekko odciśniętą bułkę, całość rozgnieć przy pomocy widelca aż do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaj ostudzone mięso z raków. Tak powstałym farszem nadziewaj wcześniej oczyszczone rakowe głowy, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na małym ogniu na klarowanym maśle.
SylaUla