Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Faszerowane raki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ta prosta przystawka może stać się hitem wśród Twoich gości gdyż nawet ten kto wcześniej nie próbował raków z pewnością w nich zasmakuje.

Faszerowane raki

Składniki:

Faszerowane raki

 

  • 20 raków
  • 1 ugorowane jajko
  • łyżka majonezu
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżka masła
  • kromka czerstwej bagietki
  • śmietanka
  • bułka tarta
  • klarowane masło
  • pieprz sól

Sposób przygotowania:

Faszerowane raki
Od zblanszowanych raków oddziel szczypce i ogony, usuń także odnóża i wnętrzności z głowo tułowia. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim szczypiorek a po chwili dodaj do niego posiekane mięso z raków (wcześniej pozyskane ze szczypiec i ogonów), czerstwą bagietkę zalej śmietanką i odstaw do namoczenia.

Do miski włóż drobno posiekane jajko, majonez i lekko odciśniętą bułkę, całość rozgnieć przy pomocy widelca aż do uzyskania jednolitej konsystencji, na koniec dodaj ostudzone mięso z raków. Tak powstałym farszem nadziewaj wcześniej oczyszczone rakowe głowy, obtaczaj je w bułce tartej i smaż na małym ogniu na klarowanym maśle.