Sposób przygotowania:
Mini focaccia z wędzonymi szprotkamiETAP 1
Do letniego mleka dodajemy drożdże oraz cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia składników.
W oddzielnej misce umieszczamy mąkę, sól, olej i jajko. Do przygotowanych składników dodajemy przygotowane mleko.
ETAP 2
Całość wyrabiamy około 15 minut.
ETAP 3
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (na około 50-60 minut).
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Ciasto wałkujemy na grubość około 1, 5 cm. Za pomocą kupka lub innego okrągłego naczynia wycinamy koła o średnicy około 9 cm.
Placuszki przekładamy na przygotowaną blaszkę i smarujemy olejem.
ETAP 5
Na każdym układamy po 2-3 szprotki (bez ogona i głowy), 2-3 pokrojone oliwki czarne, plasterku czerwonej cebuli.
Całość delikatnie posypujemy grubą solą morską i odstawiamy na około 15 minut do podrośnięcia ciasta.
Placuszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia (w 180°C).
skuter5
biedroneczki