mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Marchewka karmelizowana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Marchewki świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Marchewka karmelizowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka karmelizowana

 

  • kilka młodych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Marchewka karmelizowana
Marchewki dokładnie myję, osuszam i delikatnie oskrobuję (nie obieram, bo skórka jest bardzo cienka). Ucinam nać zostawiając 2 cm końcówkę. Warzywa wkładam do wody i gotuję około 15 minut, aż marchewka zmięknie. Wtedy odcedzam wodę, a na patelnię wkładam masło. Na rozgrzanym tłuszczu smażę marchewki, oprószam solą, pieprzem i pod koniec polewam miodem. Smażę kilka minut. Na koniec posypuję marchewkę posiekaną natką pietruszki. Przekładam na talerze i od razu podaję.
Marchewka karmelizowana
Marchewki dokładnie myję i oskrobuję ze skórki
Marchewka karmelizowana
Ucinam nać marchewki zostawiając 2cm końcówki
Marchewka karmelizowana
Marchewki gotuję15 minut w wodzie w dużej patelni
Marchewka karmelizowana
Odcedzam wodę, wkładam masło i smażę marchewki z przyprawami i miodem

Tagi:

marchewka