Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Marchewka z kukurydzą i oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Trochę inna wersja tradycyjnej marchewki z groszkiem. Bardzo smaczny, prosty dodatek warzywny do obiadu.

Marchewka z kukurydzą i oregano Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka z kukurydzą i oregano

 

  • 4 duże marchewki
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 gałązek świeżego oregano
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 25 g masła
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Marchewka z kukurydzą i oregano
Marchewki obrać, pokroić w ćwierć plasterki, przełożyć do garnka. Do marchewki wlać wodę, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Oregano umyć, oberwać listki. Listki oregano posiekać, dodać do marchewki. Wymieszać, zagotować. Marchewkę gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. Jak marchewka będzie już miękka, oprószyć ją mąką, wymieszać. Do marchewki dodać kukurydzę razem z zalewą, wymieszać. Na koniec dodać masło i ketchup. Mieszać, aż masło się roztopi i wszystko się połączy. Podawać jako dodatek do obiadu.
Marchewka z kukurydzą i oregano
Obrana i pokrojona w ćwierć plasterki marchewka.
Marchewka z kukurydzą i oregano
Posiekane listki świeżego oregano dodane do marchewki.
Marchewka z kukurydzą i oregano
Miękka marchewka oprószona pszenną mąką.
Marchewka z kukurydzą i oregano
Masło i ketchup dodane do marchewki z kukurydzą.