Sposób przygotowania:
Marchewka z masłem
Świeże marchewki średniej wielkości obrać ze skórki, opłukać i przekroić na pół wzdłuż i kroić na talarki nie za grube do garnka.
Zalać wodą do przykrycia marchewki, zagotować, dodać soli i na średnim ogniu gotować do miękkości marchewki.
Jeśli zostało za dużo wody to ją odlać z garnka ale zostawić trochę, dodać masło, wymieszać do stopienia masła, wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia, cukru nie dodaję, marchewki są wystarczająco słodkie.
Zalać wodą do przykrycia marchewki, zagotować, dodać soli i na średnim ogniu gotować do miękkości marchewki.
Jeśli zostało za dużo wody to ją odlać z garnka ale zostawić trochę, dodać masło, wymieszać do stopienia masła, wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia, cukru nie dodaję, marchewki są wystarczająco słodkie.