ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Marchewka z masłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marchewka gotowana z masłem jest bardzo smaczna, mało kaloryczna, lekko strawna. Jest smacznym dodatkiem do dań obiadowych.

Marchewka z masłem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewka z masłem

 

Sposób przygotowania:

Marchewka z masłem
Świeże marchewki średniej wielkości obrać ze skórki, opłukać i przekroić na pół wzdłuż i kroić na talarki nie za grube do garnka.

Zalać wodą do przykrycia marchewki, zagotować, dodać soli i na średnim ogniu gotować do miękkości marchewki.

Jeśli zostało za dużo wody to ją odlać z garnka ale zostawić trochę, dodać masło, wymieszać do stopienia masła, wsypać mąkę i szybko mieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia, cukru nie dodaję, marchewki są wystarczająco słodkie.
Marchewka z masłem
Sól dopiero dodaję po zagotowaniu się wody.
Marchewka z masłem
Trochę wody powinno zostać, aby się zagęściła marchewka.