szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Marchewkowe muffiny z posypką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie babeczki na każdą okazję.

Marchewkowe muffiny z posypką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewkowe muffiny z posypką

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 średnie marchewki
  • 0,5 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wiórków kokosowyh
  • 100 ml oleju
  • lukier
  • posypka kolorowa

Sposób przygotowania:

Marchewkowe muffiny z posypką
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Przygotowujemy 2 miski i w jednej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szzyptą soli. W drugiej olej, jajka, ukier i statrą marchewkę. Następnie łączymy zawartość obu miseczek i mieszamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy z masą. Gotową masę przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 20 minut. Przygotowany lukier mieszamy z posypką do ciast. Po lekkim przestudzeniu babeczek na każdą dajemy łyżeczkę lukru z posypką. Małą porcja na 6-8 babeczek.
Marchewkowe muffiny z posypką
Gotowym ciastem wypełniamy silikonowe foremki i pieczemy.
Marchewkowe muffiny z posypką
Posypkę mieszamy z lukierem i nakłądamy na wierzch babeczek.