Nie tylko doskonale smakują, ale również stanowią piękną ozdobę stołu. Muffiny to
proste babeczki wypiekane w tzw.
papilotkach lub
specjalnych formach. Dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych - mogą być podawane
na słodko lub
w wersji wytrawnej.
Szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, choć polskie łasuchy wcale nie ustępują tym zza granicy!
Przepisów na tę formę deseru jest wiele - począwszy od najprostszych
babeczek z aromatem, aż do mini dzieł sztuki, czyli
babeczek zwieńczonych figurkami, postaciami lub dekoracjami wykonanymi z masy cukrowej.
Dużą popularnością cieszą się proste w przygotowaniu muffiny
z dodatkiem czekolady - pokruszoną wystarczy wsypać do ciasta, a wpływ temperatury sprawi, że babeczki będą rozpływać się w ustach.
Równie popularne są
babeczki z owocami - soczyste, naturalnie słodkie sprawdzą się na każdej imprezie jako słodka przekąska. To również idealny pomysł na poczęstunek urodzinowy dla dzieci (zamiast zwykłych
ciastek).
Muffiny - choć są niewielkich rozmiarów - można
dekorować na wiele sposobów - kremami, wspomnianymi wcześniej masami cukrowymi, kolorowymi cukiereczkami o różnych kształtach, bakaliami czy barwnikami spożywczymi.
Rozpocznijcie swoją przygodę z tymi słodkimi babeczkami od przejrzenia naszych propozycji! Wśród licznych przepisów z pewnością znajdziecie takie, którym nie będziecie w stanie się oprzeć. Do dzieła!