jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1853]

Marynowana papryka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Papryka wychodzi pyszna i twarda. Doskonale nadaje się do sałatek czy kanapki. Przepis mam od Mojej mamy.

Marynowana papryka

Składniki:

Marynowana papryka

 

  • Zalewa:
  • 3 l wody,
  • ½ litry octu,
  • 12 łyżek cukru,
  • 6 łyżeczek soli

 

Sposób przygotowania:

Marynowana papryka
Słoiki (litrowe) dokładnie myjemy i układamy koło siebie. W każdym słoiku umieszczamy po 2-3 ziela angielskie,¼ łyżeczki suszonego kopru,½ ząbku czosnku. Paprykę myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją na połowę, lub na 3-4 części, w zależności od jej wielkości). Tak przygotowaną wkładamy do przygotowanych słoików.Zalewa:Do garnka odmierzamy wodę. Dodajemy do niej cukier i sól i zagotowujemy. Następnie dodajemy ocet. i ponownie zagotowujemy. Zalewę studzimy.Przestudzoną zalewą zalewamy paprykę Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy około 10 minut.