Sposób przygotowania:
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi
Do garnka z gotującą się wodą wkładamy seler, pietruszkę i marchewkę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz czarny mielony. Gotujemy aż warzywa będą prawie miękkie - wtedy dokładamy mrożoną włoszczyznę i marchewkę z groszkiem. Po kilku minutach posiekany por, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku.
Cebulkę siekamy, szklimy na łyżce oleju i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy makaron i płatki owsiane i przyprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wymieszaną z zimną wodą, a następnie zahartowaną bulionem musztardę.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i zabielamy śmietaną. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i przykrywamy zupę, aby makaron "doszedł" (dzięki temu makaron się nie rozgotuje, a płatki za bardzo nie rozmiękną).
Cebulkę siekamy, szklimy na łyżce oleju i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy makaron i płatki owsiane i przyprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wymieszaną z zimną wodą, a następnie zahartowaną bulionem musztardę.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i zabielamy śmietaną. Po zagotowaniu wyłączamy gaz i przykrywamy zupę, aby makaron "doszedł" (dzięki temu makaron się nie rozgotuje, a płatki za bardzo nie rozmiękną).
niezły kąsek
MałaMi89
Cieszę się, że mogłam dać inspirację :) mi też do głowy to przyszło po raz pierwszy, bo nie znalazłam innego odpowiedniego zagęstnika ;) a to był świetny pomysł i będę tak robić częściej :)
Owsianki za dzieciaka nie jadłam, bo była dla mnie obrzydliwa, a teraz lubię i to co raz to nowsze wersje wykorzystania płatków owsianych do głowy przychodzą ;) niektórych przepisów tu nie mam, bo jak robię wieczorem to bez zdjęć...
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2