Sposób przygotowania:
Pizza z białą kiełbasą i papryką z nutą oregano
Masło roztapiamy, odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, oregano i mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz zimne roztopione masło i kefir - wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę.
Kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut w 220 stopniach.
Pizzę wkładamy na kamień i pieczemy przez około 12 minut do jej zarumienienia.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na okrąg, smarujemy sosem pomidorowym, oprószamy tartymi serami, nakładamy plastry kiełbasy i pokrojoną paprykę.
Kamień do pizzy nagrzewamy przez około 30 minut w 220 stopniach.
Pizzę wkładamy na kamień i pieczemy przez około 12 minut do jej zarumienienia.
lukrowanepierniczki
biedroneczki
Czekoladka 2