ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Maślankowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lekkie, delikatne, pyszne:)

Maślankowe placuszki

Składniki:

Maślankowe placuszki

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Maślankowe placuszki
Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. Żółtka lekko ubić z olejem, maślanką i ekstraktem z wanilii. Mąkę z dodatkami wsypać do masy jajecznej i wymieszać.
W osobnej misce ubić na sztywno białka. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Smażyć na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu - do zarumienienia placuszków.

Tagi:

jajko jajka