Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Meduza z morską wodą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Radocha dla dzieci - tych starszych.. taki deser o niekonwencjonalnej nazwie.

Meduza z morską wodą

Składniki:

Meduza z morską wodą

 

  • żelatyna na 0,5 litra wody
  • 1 duża puszka gruszek
  • 4 łyżki likieru Quracaco Blue
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Meduza z morską wodą
Gruszki z puszki osączyć, ich sok zlać najlepiej przez sitko, aby pozostał klarowny. W innym naczyniu namoczyć żelatynę, zalewając ją 3 łyżkami wody. Gruszki poukładac do salaterek z białego szkła. Sok z gruszek połączyć z sokiem cytrynowym i cukrem. Wymieszać. Namoczoną żelatynę rozpuścić podgrzewając ją lekko albo na 10 sek. w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej. Do płynnej żelatyny dodać 2 lyżki soku, wymieszać. Następnie wlać żelatynę do reszty soku i wymieszać. Dodać likier. Rozlać do salaterek, zalewając gruszki. Pozostawić do stężenia.