Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Miętowa kawa z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wymyślanie nowych kombinacji smakowych przy przygotowywaniu mrożonej kawy to fajna zabawa. To połączenie wymyślił mój syn :)

Miętowa kawa z bitą śmietaną

Składniki:

Miętowa kawa z bitą śmietaną

 

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szklanki wrzącej wody
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • bita śmietan wg uznania
  • 4 łyżki syropu miętowego
  • czekoladowa posypka - wg uznania

Sposób przygotowania:

Miętowa kawa z bitą śmietaną

Etap 1

Miętowa kawa z bitą śmietaną
Przesypana do kubeczka kawa rozpuszczalna zalana wrzątkiem.

Kawę przesypać do kubeczka, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać, ostudzić.

Etap 2

Miętowa kawa z bitą śmietaną
Bita śmietana w szklankach polana syropem miętowym.

Do ostudzonej kawy wlać mleko, wymieszać. Do dwóch wysokich szklanek wycisnąć bitą śmietanę. Każdą porcję polać 2 łyżkami syropu miętowego. Na wierzch delikatnie wlać kawę.

Na koniec na każdą porcję kawy wycisnąć jeszcze kleks śmietany, posypać czekoladową posypką. Podawać ze słomką od razu po przygotowaniu.


Tagi:

deser kawa